Zweedse cultuur - typische kenmerken, normen en waarden in Zweden - Hej Sweden (2024)

Zweedse cultuur - typische kenmerken, normen en waarden in Zweden - Hej Sweden (1)

De cultuur van Zweden is vaak een beetje vreemd en soms best grappig.

Als je naar Zweden gaat of met een Zweed praat, merk je misschien dat ze zich een beetje anders gedragen dan de mensen in je eigen land. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zeggen dat Zweden een beetje vreemd zijn. Of ben jij de enige die vreemd is? (Vanuit het perspectief van een Zweed ben je dat waarschijnlijk wel. ;) ) Op deze site deel ik de belangrijkste kenmerken van de Zweedse cultuur, aspecten die handig en goed kunnen zijn om te weten als je de volgende keer naar Zweden reist of met een Zweed omgaat.

Sidenote: Wat is cultuur eigenlijk?
Omdat “cultuur” in veel verschillende contexten wordt gebruikt, laten we eens kijken naar de werkelijke definitie van de term. Volgens Wikipedia “Cultuur is een overkoepelende term die het sociale gedrag en de normen in menselijke samenlevingen omvat, evenals de kennis, overtuigingen, kunst, wetten, gewoonten, capaciteiten en gewoonten van de individuen in deze groepen.” In deze post zal ik me richten op gedragingen en normen van de Zweedse samenleving, maar ook op typische gewoonten en gebruiken van de mensen in Zweden.

Eerste indrukken – wat anderen van Zweden vinden

Dit zijn veel voorkomende indrukken van hoe Zweden worden gezien door buitenlanders die het land bezoeken of mensen uit Zweden leren kennen.

  • Koud/afstandelijk
  • Rustig
  • Modieus, goed gekleed
  • Uitstekende Engelse vaardigheden (meer dan 90% spreekt vloeiend Engels)
  • Duidelijke affiniteit met intensief alcoholgebruik, in ieder geval in het weekend

Willekeurige Zweedse cultuurstatistieken

Als je van getallen houdt, zijn hier een paar…

  • 55% heeft een huisdier
  • 86% vindt dat alcohol en gezelligheid met elkaar verweven zijn
  • 25% van alle Zweedse burgers is geboren in een ander land of heeft ouders uit een ander land
  • 82% drinkt dagelijks koffie; gemiddeld 3,2 kopjes per dag

Meer statistieken en leuke weetjes over Zweden vind je hier.

Cultuurschok – Zweedse gewoonten en gedrag waarvan je op de hoogte moet zijn

Dingen die je misschien verwarrend of zelfs irritant vindt als je in Zweden bent.
Vreemde Zweedse gewoonten die je moet kennen:

  • Je moet iedereen bij de voornaam aanspreken. De achternaam van je Zweedse bazen en misschien hun academische graad zie je alleen in de voetnoot van hun e-mail of internationale visitekaartje. In alle andere situaties is het Marie of Lars-Åke.
    (Meer over Zweedse werkcultuur, hier of verder hieronder).
  • Doe je schoenen uit als je het huis van een Zweed binnengaat.
  • Zweden houden van sterke koffie. De eerste keer dat je Zweedse koffie probeert, zorg dan dat er ergens in de buurt een onbezette badkamer is. Zweedse koffie kan een verrassende cultuurschok veroorzaken op je spijsverteringsstelsel.
  • “Aan-uit” drinkgewoonten. Aan de ene kant kun je veel dronken feestgangers tegenkomen op een vrijdag- of zaterdagavond: Zweden die om 1 uur ‘s nachts uit huisfeesten strompelen, met in de ene hand een drankje en in de andere een telefoon, schoen of potentiële one night partner. Aan de andere kant zijn Zweden doordeweeks heel nuchter. Als je een Zweed vertelt dat je vorige week dinsdag tijdens het eten twee glazen wijn hebt gedronken, doet dat hem vermoeden dat je misschien een drankprobleem hebt.
    Meer over de drinkcultuur in Zweden vind je hier.
  • Doen alsof ze je niet herkennen als ze weer nuchter zijn
    Het kan gebeuren dat je dronken op een feestje of in de kroeg een leuke babbel hebt met een Zweed en hem een paar dagen later op de stoep in jouw richting ziet lopen. De kans is groot dat ze in een andere richting gaan kijken. Niet omdat ze je niet mogen. Het is gewoon zo dat ze nu nuchter zijn en dat waren ze niet toen jullie elkaar ontmoetten. Praten met iemand die nuchter is kan Zweden een ongemakkelijk gevoel geven. Nog meer als ze eerder iemand in dronken toestand hebben ontmoet.
  • Zweden vermijden small talk
    Als je nog steeds in een small talk situatie belandt, vermijd dan deze onderwerpen: politiek, religie, alcohol. Praat in plaats daarvan over het weer of vakantie of weekendplannen.
    Zeg: Nämen, det var länge sedan! (Het is een tijdje geleden!) op een iets te overdreven en verbaasde toon.
    Eindig met te zeggen: Det var kul att se dig. (Aangeven dat het tot nu toe gezellig was met een praatje, maar nu wordt het vervelend en is het tijd om verder te gaan) Du får ha en riktigt trevlig helg. Of: fortsatt trevlig dag.
    (Hier geef ik commentaar op Zweeds small talk-gedrag in een video (BBC).)
  • Houd iets meer afstand tot de Zweed voor je in de rij. Of waar dan ook. Zweden namen al sociaal afstand lang voordat er sprake was van pandemische omstandigheden.
  • Grappen maken: Seksistische of racistische grappen worden als zeer ongepast beschouwd – inte roligt (niet grappig). Aan de andere kant verwelkomen Zweden elke grap over Noren of Denen.
  • Wees stil: Zweden maken geen ruzie in het openbaar. Je hoort bijna nooit een Zweed tegen iemand anders schreeuwen op straat. Je hoort een Zweed het hardst in het openbaar als ze nog baby’s zijn.

Zweeds zelfbeeld

Gillis Herlitz, uitgever van het boek“Svenskar, Hur vi är och varför vi är som vi är” (Zweden, hoe we zijn en waarom we zijn zoals we zijn), vroeg Zweden wat ze typisch Zweeds vinden:

Typisch Zweeds volgens Zweden

  • Rustig
  • Gereserveerd
  • Lagom (hieronder verder beschreven)
  • Gehoorzaam aan de autoriteiten
  • Koud in relaties
  • Bang om contact op te nemen
  • Afgunst
  • Verlegen

Meer over hoe Zweden over zichzelf denken – Zweeds zelfbeeld

Waar Zweden trots op zijn

Als je Zweden vraagt wat de Zweedse samenleving bijzonder maakt, geven ze vaak minstens een van de volgende antwoorden:

  • Gendergelijkheid
  • Milieubewustzijn
  • Hun manier van opvoeden
  • Hun democratische systeem
  • Ordelijkheid(ordning och reda)
  • Rechtvaardigheid/eerlijkheid(rättvisa)
  • Hun socialezekerheidsstelsel

Gemeenschappelijke Zweedse culturele waarden en eigenschappen

De kernovertuigingen en -waarden van Zweden en de Zweedse samenleving zijn diep geworteld in het gemeenschappelijke bewustzijn. Dit is herkenbaar als je ziet hoe Zweden politieke of maatschappelijke onderwerpen bespreken. Kijk maar eens naar de belangrijkste nieuwszenders in Zweden en je krijgt een idee van de overheersende waarden en morele normen waarmee Zweedse mensen zich identificeren of ernaar streven te leven.

Nederigheid & bescheidenheid – ” Jantelagen volgen en dingen lagom doen”

Zweden verachten pompeus gedrag. Ze proberen zichzelf als nederig voor te doen. Zweden maken meestal verstandige economische keuzes waarbij ze besluiten tegen lyxköp (het kopen van onnodige luxegoederen). Dit komt omdat in Zweden niemand wil sticka ut, opvallen, buitengewoon zijn, pronken.
Als je ergens echt geweldig in bent, vertel het dan niet! Het is bijna alsof alle Zweden Zweden wedijveren in “Wie is het beste in laten zien dat ze het niet zijn”.

Nederigheid in het uitdrukken van nationale zelfidentiteit

Veel Zweden zijn ervan overtuigd dat Zweden het beste land ter wereld is. Maar een Zweed zou niet opscheppen over hoe geweldig Zweden is. Ze zouden zeggen “het is waarschijnlijk niet het slechtste land om in te wonen”, terwijl ze denken “het is eigenlijk best geweldig”.

Bescheidenheid – door lagom en jantelagen

Om Zweeds gedrag te begrijpen moet je je bewust zijn van lagom en jantelagen.

Lagom

De betekenis van lagom: “precies goed – niet te veel, niet te weinig”. Zweden proberen het lagom-ideaal te volgen. Meer over lagom vind je hier.

Jantelagen

Een wet die niet door de staat wordt gegeven, maar toch door de meerderheid van de Zweden wordt gevolgd, is de Jantelagen, “wet van Jante”. Een wet die in steen is gebeiteld in het publieke Zweedse bewustzijn.
Het zegt eigenlijk “denk niet dat je beter bent dan een ander”. Het is een van de redenen waarom Zweden kalm en nederig overkomen.
Meer over Jantelagen vind je hier.

Progressiviteit

Zweden streven naar ontwikkeling en verbetering, en brengen de samenleving vooruit, zowel technologisch als ideologisch. Velen zijn erg modebewust, volgen de laatste trends op het gebied van woningdecoratie of rommelen met de nieuwste gadgets en andere technologische apparatuur.

Gelijkheid

Zweden zijn ervan overtuigd dat iedereen een eerlijk deel en kansen moet krijgen.

Neutraliteit

Zweden hebben veel vertrouwen in de neutraliteit en onbevooroordeeldheid van hun instellingen.
Politiek gezien bleef Zweden neutraal tijdens beide wereldoorlogen en sloot het zich niet aan bij de NAVO.
Meer over de geschiedenis van Zweden (snelle feiten).

Kalmte, zelfbeheersing en zelfbeheersing

Mensen die zich agressief of brutaal gedragen worden in de ogen van de Zweden gezien als lastig en lastig.

Harmonie nastreven en conflicten vermijden

Het sluiten van een compromis wordt in Zweden als iets positiefs beschouwd.
Zweden zijn op zoek naar harmonie, wat leidt tot het vermijden van conflicten.
Een andere uitdrukking om deze Zweedse mentaliteit te beschrijven zou evenwicht zoeken kunnen zijn, wat samenhangt met de eerder genoemde Zweedse bescheidenheid of lagom-mentaliteit.

Eerlijkheid en vertrouwen

Zweden hebben vertrouwen in de eerlijkheid van andere burgers en de waarachtigheid van de systemen die anderen hebben opgezet.

Zoals eerder gezegd, vertrouwen Zweden hun overheid. Een hoge mate van transparantie bij overheidsinstanties leidt tot het beheersen van kansen voor iedereen. Dit leidt tot een samenleving met minder onrechtvaardigheid en illegale activiteiten (bijvoorbeeld corruptie). Aan de andere kant kunnen sommige mensen vinden dat hun integriteit of privacy wordt geschaad.
De meeste Zweden hebben begrepen dat als ze op een betrouwbare manier handelen, elkaar vertrouwen en het systeem niet misleiden, er minder controlemechanismen geïnstalleerd hoeven te worden – wat goedkoper, handiger en prettiger is voor iedereen.

Overweging(hänsyn) – vriendelijk zijn

Dit omvat milieubewustzijn en ondersteuning voor mensen die ondersteuning nodig hebben.

Een paar voorbeelden van “aardig” Zweeds gedragin het dagelijks leven

  • Winkelbedienden hebben me verteld dat het product waar ik om vroeg goedkoper was in een winkel een paar honderd meter verderop. Dit is me talloze keren overkomen.
  • Als je in de winter een handschoen of sjaal laat vallen, ga dan de weg terug die je hebt gelopen. Een Zweed heeft de sjaal waarschijnlijk om een lantaarnpaal gedaan of de handschoen aan de tak van een boom, zodat je hem gemakkelijk kunt vinden.
  • Of, als je je portemonnee bent vergeten in een café, is de kans groot dat je hem later bij de kassa kunt ophalen, omdat een eerzame Zweed hem daar voor je heeft ingeleverd.

Individualisme, onafhankelijkheid en seculariteit

Zweden streven ernaar om een onafhankelijk individu te worden, om anderen niet tot last te zijn. Zweden geloven in de vrijheid van het individu. Hoewel familie belangrijk is, speelt het een minder grote rol dan in andere landen.

Streven naar onafhankelijkheid: Financieel onafhankelijk zijn van een echtgenoot of een ander persoon wordt door Zweden zeer gewaardeerd.
“Sterke onafhankelijke vrouwen” is een veelgehoorde uitdrukking wanneer Zweedse vrouwen zichzelf of andere vrouwen beschrijven.

Het bereiken van persoonlijke doelen is belangrijk voor veel Zweden.

Zweden is een seculiere samenleving. Slechts ongeveer 20% van de Zweden gelooft in God.

Inglehart-Welzel culturele kaart van de wereld

Zweedse cultuur - typische kenmerken, normen en waarden in Zweden - Hej Sweden (2)

Religieuze overtuigingen

Meer Zweden geloven in geesten en bovennatuurlijke verschijnselen dan in god.

Zweden is een van de minst religieuze landen ter wereld en staat op de vierde plaats, na China, Japan en Estland.

  • 19% van de Zweden zegt religieus te zijn
  • 20% gelooft in geesten
  • 58% is lid van de Lutherse Kerk van Zweden (Svenska kyrkan)
    • Minder dan 50% van de kinderen wordt in de kerk gedoopt
    • Ongeveer 30% van de bruiloften vindt plaats in de kerk

Hoewel minder Zweden tegenwoordig religieus zijn, behoren scheldwoorden met een religieuze connotatie nog steeds tot de populairste in Zweden. Bijvoorbeeld jävla (duivels), helvete (hel) en fan (duivel, opnieuw).
Meer over vloeken in het Zweeds – veelgebruikte scheldwoorden in Zweden

Waar Zweden bang voor zijn

  • Conflicten
  • Gezien worden als een uitslover
  • Gezien worden als lui
  • Een Russische invasie
  • Prietpraat
  • Bijen
    (Meer over gevaarlijke dieren in Zweden)

De angst voor een Russische invasie wordt rysskräcken in het Zweeds, en is goed merkbaar als je de Zweedse nieuwszenders volgt, die regelmatig berichten over Russische onderzeeërs of straaljagers die binnenkort Zweeds grondgebied binnendringen.

Meer over dingen waar Zweden bang voor zijn, hier.

Bedrijfscultuur en werkcultuur in Zweden

  • Voor Zweden is een sterke werkethiek belangrijk. Zweden zijn gewetensvol en serieus – beïnvloed door het Lutherse arbeidsethos.
  • Noem je baas bij de voornaam, net zoals je met elke andere Zweed doet (behalve de koninklijke familie van Zweden).
  • Zweden zijn inflexibel met de timing vanfika. Verstoor hun koffieroutine dus niet. Het is niet alleen koffiedrinken, het is een integraal onderdeel van de Zweedse levensstijl. (Meer over Zweedse fika-regels.)
  • Casual Friday de hele week: Smart casual, met donkere jeans, een trui of shirt en zelfs donkere sneakers.
  • Een kort gesprekje aan het begin van een vergadering. Slechts een paar zinnen vooruit en terug, over het weer, het woon-werkverkeer naar de locatie of positieve opmerkingen over het kantoor.
  • Zweden zijn op vakantie in de maand juli. Verwacht niet dat er in die tijd belangrijk personeel beschikbaar is. Sommigen antwoorden zelfs beleefd via sms om je te laten weten dat ze op vakantie zijn.
    Persoonlijke ervaring: Een zakenpartner nam de telefoon op terwijl hij op het strand was en gaf me snel antwoord op mijn vraag voordat hij beleefd zei dat hij op dit moment op vakantie was.
  • Geef geen kritiek waar anderen bij zijn.
  • Zweden behandelen de leden van hun organisatie met evenveel respect, ongeacht hun positie in de hiërarchie.

Meer over de Zweedse werk- en bedrijfscultuur.

Zweedse eetcultuur

Typisch Zweedse gerechten

  • Gepekelde haring(strömming) geserveerd met aardappelen en lingonbessen
  • Gebakken haring met aardappelpuree en lingonbessen
  • Gehaktballetjes(köttbullar) met aardappelpuree en lingonbessensaus(Zweeds gehaktballetjes recept)
  • Falukorv – een worst die niet wordt gegeten met aardappelpuree en lingonbessen. Oh wacht, Zweden eten ze wel met aardappelpuree, of macaroni … en ketchup.
  • Surströmming – gefermenteerde haring (Kijk ook eens naar Surströmming – stinkende vis uit Zweden)
  • Gekookte rivierkreeft – gegeten op rivierkreeftfeestjes (in augustus)
  • Gemarineerde zalmgravlax, vaak gegeten met aardappelen (verrassing!) en dille
  • Kroppkaka (“Body cake”) ook wel palt genoemd (in het noorden van Zweden) – klinkt smerig, maar is heerlijk (tenzij je niet van vlees houdt in een po-ta-to knoedel.
  • Jansson’s verleiding(janssons frestelse) – een stoofschotel met ansjovis en aardappelen :/
    (Hier is een Zweeds Jansson’s verleidingsrecept).
  • Toast Skagen – sneetje brood met garnalen, viskuit, mayonaise, dille en een schijfje limoen als decoratie
  • Broodje garnalenräksmörgås(Zweeds recept voor broodje garnalen, hier).
  • En natuurlijk knapperig broodknäckebröd
  • Oh, had ik al gezegd dat Zweden veel aardappelen eten!

En gerechten waar Zweden dol op zijn, hoewel ze misschien niet echt typisch Zweeds zijn

  • Kebabpizza – Pizza met kebabvlees, geserveerd met koolsallad(pizzasallad)
  • Spaghetti met vleessaus (spaghetti med köttfärssås)
  • Hamburgers – vooral van de Zweedse fastfoodketen “Max”, of van een kiosk, meestal na een lange nacht van overmatig feesten

Typisch Zweedse taarten, gebakjes en desserts

  • Kaneelbroodjeskanelbullar (Zweeds kaneelbroodjesrecept, hier)
  • Lucia broodjeslussekatter, broodjes met saffraan
  • Chocolade balletjes chokladbollar
  • Frambozengrottenhallongrotta
  • Modderkoekkladdkaka
  • Punsch rollenpunchrulle of dammsugare (“stofzuiger”) -.
  • Semla broodjessemla of fastlagsbulle
  • Prinsessentaartprinsesstårta(Zweeds recept voor prinsessentaart)

Zweedse dranken

  • Glögg (Glühwein, onmisbaar voor een echt Zweeds kerstfeest)
  • Absolut Wodka
  • Zweeds bier, öl
  • Diverse soorten cider
  • Zweeds snapsakvavit (aquavit), brännvin (“burn-vine”)

Meer originele Zweedse recepten en traditioneel eten in Zweden

Zweedse kleding

Moderne Zweedse mode – Hoe Zweden zich kleden

Meestal zwart.
In de lente en zomer misschien wat kleurrijker.
Maar omdat de Zweedse zomers kort zijn, zijn ze meestal zwart.

Al met al kan de Zweedse mode worden omschreven als“uniform“. Iedereen ziet er modern en stijlvol uit, maar op de een of andere manier toch hetzelfde.

Traditionele Zweedse doeken

Je kunt traditionele Zweedse jurken zien op traditionele midzomerfeesten of in het Museum Skansen (in Stockholm).

Zweedse muziek

ABBA
En Roxette
Oh, en Zweden heeft het Eurovisie Songfestival vele malen gewonnen. Een van de winnaars is natuurlijk ABBA.

Zweedse kunst

Er is een schilder die Anders Zorn heet. Hij schilderde twee dingen waar Zweden dol op zijn: natuur en naaktheid.

Zweeds ontwerp

Zweeds design is eerder minimalistisch, essentialistisch, met veel gebruik van natuurlijke materialen. En afgezwakte kleuren.
Zweden zijn geweldig in het ontwerpen van meubels. En dan verpakken in flat-packs voor een gemakkelijke verzending.

Zweedse tradities

Traditionele vieringen in Zweden in een jaar:

  • Påsk – Pasen
  • Valborg – Walpurgisnacht
  • Midsommar – Midzomer
  • Kräftskiva – Kreeftenfeest
  • Santa Lucia – St Lucy’s dag
  • Jul – Kerstmis

Zweden vieren graag verjaardagen en zingen een oorverdovend Zweeds “Happy birthday” lied. Lees hier meer over Zweedse verjaardagsvieringen.

Je vindt de volledige lijst met een meer gedetailleerde beschrijving van alle Zweedse tradities hier.

Goed dan. Er valt natuurlijk meer te zeggen over Zweedse muziek, kunst en design en andere aspecten van de Zweedse cultuur. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ik in deze post genoeg heb geschreven om je een overzicht te geven van de Zweedse cultuur.

Als je meer wilt weten over Zweden en de Zweden, klik dan op een van de links op deze pagina, of lees mijn boek How to be Swedish: A Quick Guide to Swedishness – in 55 Steps, dat nog meer nuttige informatie bevat voor je verblijf in Zweden.

Meer over Zweden

  • Zweedse datingcultuur
  • Reisgids voor Zweden
  • Beste plekken om te bezoeken in Zweden
Zweedse cultuur - typische kenmerken, normen en waarden in Zweden - Hej Sweden (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6325

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.