5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (2024)

5 leuke feitjes over Zweden

Wanneer je aan Zweden denkt zullen de woorden rode huizen, bossen en meren, majestueuse elanden, eindeloze zomeravonden en donkere, gezellige wintermaanden al snel worden geassocieerd. Ik ga je mee nemen naar mijn nieuw thuisland sinds 1,5 jaar en kan je nu al verklappen dat het waar is.

Ik ben 1,5 jaar geleden met mijn 3 kinderen geëmigreerd naar Zweden omdat wij dichter bij de natuur wilden leven en die natuur hebben we gevonden. Zweden wordt niet voor niets het land met de 100.000 meren genoemd. Om precies te zijn heeft het er 95 700 die groter zijn dan 100 m op 100 m. Dat bedraagt 9% van de totale oppervlakte van Zweden.

  • 1. Zweden is dunbevolkt
  • 2. Zweden zijn buitenmensen
  • 3. Bij Zweden thuis doe je de schoenen uit
  • 4. Typisch Zweeds: Fika met Kannelbullar
  • 5. In Zweden kun je uit de kraan drinken

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (1)

1. Zweden is dunbevolkt

Zweden is het derde grootste land van de Europese Unie op het gebied van oppervlakte, maar heeft de derde laagste bevolkingsdichtheid. Het komt op zo’n 23,5 personen per vierkante kilometer. Dan kan je het volgende punt wel begrijpen. De meeste mensen wonen in het zuiden van Zweden, hier liggen dan ook de drie grootste steden:Stockholm aan de oostkust, de havenstad Göteborg aan de westkust en industriestad Malmö in het uiterste zuiden van het land. Stockholm wordt ook wel eens het Venetië van het noorden genoemd en is een waanzinnig leuke en verrassende stad! Op zoek naar een unieke bestemming voor een stedentrip? Maar dan een Stedentrip naar Stockholm,dit is echt de place to be!

2. Zweden zijn buitenmensen

Oke, misschien is niet iedere Zweed een buitenmens, maar toch veel Zweden. Het leuke is dat je een heel jaar verschillende activiteiten hebt die je kan doen, of het nu regent, sneeuwt, zonnig, koud of warm is.

Er is zelfs een Zweeds spreekwoord die ze hier gebruiken: “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” ofwel er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.Het leuke is ook dat je hier heel gemakkelijk van de natuur kan genieten. De Zweedse regering heeft iedereen het recht op het gebruik van de natuur gegeven, dat noemen ze allemansrätten ofwel allemansrecht. Iedereen mag overal kamperen, mits op afstand te blijven van de huizen en je moet het proper achterlaten.

Wij zijn een echt kampeergezin en met onze daktent trekken we er dan ook geregeld op uit. Ik moet toegeven dat ze echt respect voor de natuur hebben en dat het vuilnis altijd wordt meegenomen.

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (2)

3. Bij Zweden thuis doe je de schoenen uit

Je zal heel snel merken dat ze hier hun schoenen uit doen vooraleer ze een huis betreden. Sommige verklaren dat een Zweed het meeste van hun tijd buiten spendeert tijdens de winter en dat je het vuil buiten houdt als je je schoenen uit doet. Anderen zeggen dat het een vorm van respect is.Ik hou er alvast van. Sneeuw tot in de slaapkamer is ook niet zo leuk.

4. Typisch Zweeds: Fika met Kannelbullar

Fika is een concept, een state of mind en een echt deel van de Zweedse cultuur. Het wordt vaak vertaald als koffie en gebak tijd, maar eigenlijk is het meer dan dat. Het is tijd dat je echt verbindt met vrienden, collega’s of familie. Echt tijd samen.Zweden zijn ook echte koffiedrinkers en dan is de fika ook de ideale aangelegenheid om dit te doen.

Naast koffie of thee eten ze er vaak iets bij. Kaneelbroodjes of Kanelbullar is een must om dat eens te eten. Als je dit kan combineren in een typische ‘Konditori’ ofwel bakkerijtje, heb je een echte Zweedse beleving.

5. In Zweden kun je uit de kraan drinken

Het is heel normaal hier om water uit de kraan te drinken. Je vindt dan ook amper flessen met plat water in de supermarkt. Handig om een drinkfles mee te brengen als je naar Zweden gaat.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (5)

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (6)

Op zoek naar een unieke zomerbestemming?

Gastblogger Kaatje woont in Zweden en heeft meerdere blogs geschreven over dit prachtige land! Het leuke en bijzondere aan Zweden is, dat het niet alleen ideale winterbestemming is maar ook zeker een een hele leuke zomerbestemming! Zij heeft haar favoriete tips watje in Zweden kan doen in de zomer op een rijtje gezet voor Aap Noot Reis. Lees hier alle tips voor wat te doen inZweden in de zomer.

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (7)

Kaatje

Hej hej, ik ben Kaatje, sport- en wetenschapsleerkracht en sinds juli 2020 ben ik met mijn 3 kinderen en man vanuit België geëmigreerd naar Zweden.Vaarwel zeggen aan de ratrace en de natuur opzoeken was mijn reden om de sprong te maken.Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken en ik ben enorme fan van micro adventures. Je kan mijn verhaal volgen op instagram @swedish_belgians.

Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Omdat jij een zorgeloze reis verdient, zet ik mijn uitzoektalent en reiservaring in omjou te helpen met het plannen van jouw reis.

Reislustige groetjes,
Renee

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (9)

Download hier jouw gratis reisgids

Java

Ijen krater bezoeken: zelfstandig of met een tour?

De Ijen krater is een hoogtepunt van je rondreis op Java. Wat is de beste manier om de Ijen krater te bezoeken? Wij zochten het uit.

Lees meer »

Bali

Hoe kom je van Bali naar Nusa Lembongan?

Wil je van Bali naar Nusa Lembongan reizen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Lees meer »

Java

Bromo of Ijen vulkaan: welke is mooier?

Kiezen tussen de Bromo of Ijen vulkaan? In deze blog delen we alles wat je wilt weten over beide vulkanen + onze mening!

Lees meer »

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (22)

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (23)5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (24)

5 dingen die je nog niet wist over Zweden - Aap Noot Reis (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6321

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.